jandel.nl

 

   HOME

   Op reis
 
 
 
 
 
 

Toscane Italië 
7 okt. tm 16 okt.  2011
 

Vrijdag 7 oktober 2011

Dag 1: naar Mulhouse (Fr)

De wekker begint om 04.50 uur een deuntje te spelen, we staan op en vertrekken een uur later per auto naar Roermond. Gelukkig is M. bereid vroeg op te staan, zodat we makkelijk bij de opstapplaats komen: het station in Roermond.

De bus staat op een plek, waar we ze niet verwachten, maar desalniettemin zitten we om 06.10 uur op de eerste bank in de bus. De busreis kan beginnen. Via Venlo, Helmond en Eindhoven (08.15 uur) bereiken we om 09.10 het wisselpunt in Nuland (vlakbij 's-Hertogenbosch).

Na koffie en vlaai begint uiteindelijk om 10.00 uur de reis en zetten we met chauffeur John koers naar Venlo, waar we om half 7 al een keertje geweest zijn die dag!

Chauffeur John, een rustige 65-plusser die eigenlijk al gepensioneerd is, doet dit klusje bij uitzondering in voorkomende gevallen. Er zal wel een tekort aan chauffeurs geweest zijn. Hij is niet zo mededeelzaam over zaken die hem zelf aangaan!

Voorbij Nijmegen, rijdend over de A 73, nemen we om 10.40 uur bij Knooppunt Rijkevoort de A 57 richting Leverkusen/Köln. Vreemd, zo zou ik nooit gereden zijn, maar ik heb het stuur niet in handen en zoals bij elke busreis moet je vaak berusten in de beslissing die anderen voor je nemen! De routekaart van Duitsland heb ik niet bij me, de routekaart van Frankrijk wel, maar die blijkt nu overbodig.

Om 12.00 uur passeren we Köln en om 12.45 uur maken we de eerste pauze in de Raststätte Neustadt/Wies. T. drinkt hier een mok cacao, kost maar € 2,80.


- In de Raststätte: een bloemetje, een druilerig uitzicht en cacao -

Vanaf Frankfurt 14.40 uur verder over de A5, Autobahndreieck Walldorf 16.10 uur, Karlsruhe 16.40 uur en om 17.15 houden we 3 kwartier pauze in Raststätte Baden Baden, waar we de autobahnkirche bezoeken. Na een etappe van bijna 4 uur mag dat ook wel!
Vanaf Frankfurt staan we vaker in de file, waardoor - mede door de omweg via Frankfurt - we nogal wat tijd verliezen.

Om 19.05 rijden we langs Freiburg en om 19.30 verlaten we de A5 en nemen de afslag over de Rijn en rijden Frankrijk binnen, waar we 10 minuten later bij het hotel aankomen: Mercure - Sausheim Mullhouse.
Het is al donker, het lijkt wel of we op een industrieterrein zijn aangekomen met enkele hotels.

Het diner om 20.15 uur is matig:
nr. 1 > paté in sla dressing,
nr. 2 > rijst met 2 filetlapjes
nr. 3 > toetje een chocoladepuntje.

 


- paté in sladressing -

Une Bièrre Pression kost 'maar' € 4,30 (0,2 ltr) en de Vin Riesling is nog 'goedkoper' € 3,90.
Maar de aandacht wordt vooral getrokken door een lange, smalle ober met een veel te grote bril, die steeds afzakt.

 

 

 

 
 
dag 1
 
dag 2
 
dag 3
 
dag 4
 
dag 5
 
dag 6
 
dag 7
 
dag 8
 
dag 9
 
dag 10