jandel.nl

 

   HOME

   Op pad
 
 
 
 
 
 

Het Pelgrimspad
2003 - 2011

 

1e Etappe:  Vise (B) - Berneau (B)   ( 7 km )

zondag 5 januari 2003

Fris in het nieuwe jaar nemen we ons voor om te starten met het Pelgrimspad van Visť in BelgiŽ naar 's Hertogenbosch. 


Op een zonnige wintermorgen lokte de zon ons naar buiten en rond het middaguur togen we richting Visť. Tien minuten verder dan Maastricht namen we de afslag van de autoweg en gingen op zoek naar het station. Na enig zoeken en dat kan in BelgiŽ met zijn richtingaanwijzers soms even duren, kregen we het station in zicht. We hadden ons iets groters voorgesteld. We kwamen erachter dat we dit gebouwtje al vaker gezien hadden, want het ligt naast de autoweg en in voorgaande jaren op weg naar de Ardennen of Frankrijk, was me deze vierkante blokkendoos met puntdak al eerder opgevallen. Een station in BelgiŽ hoort toch oud en grauw te zijn, dachten we.

In een zijstraatje de auto geparkeerd en we gaan goedgemutst op weg, letterlijk en figuurlijk.

Deze eerste etappe bestaat uit een lus om Visť. We steken de drukke verkeersweg over bij het station en lopen het eerste stuk parallel aan de autoweg en de spoorlijn in zuidelijke richting over een smal pad.  De huizen staan met hun achtertuinen  geplakt tegen deze spoorlijn en autoweg; voorzieningen als geluidsschermen zijn hier niet; het lijkt ons hier niet prettig wonen. Het ziet er allemaal onverzorgd uit. Spoedig buigen we af van de spoorlijn/autoweg en klimmen door een buitenwijk van Visť en verlaten deze plaats. Na wat bossages waar de paden hardbevroren zijn ( en we dus geen vuile schoenen krijgen ) bereiken we een open vlakte waar enkele sneeuwvlokjes dwarrelen. Van het mooie weer van deze morgen is niet veel meer over: de zon is verdwenen, de lucht is grijs. Gelukkig staat er geen wind en de temperatuur is boven nul. Goed wandelweer dus.

Spoedig dalen we weer en gaan richting Dalhem. Daar ontvouwt zich een lieflijk tafereel en aanschouwen we een mooi gelegen dalletje met een meanderend riviertje: La Berwinne. Hier ligt de buurtschap Sur-le-Bois. Bij een grasveldje hebben de plaatselijke bewoners een kerststalletje gemaakt. We zitten tenslotte nog in de kersttijd. 

Bij de brug over het riviertje zijn we op het zuidelijkste punt van deze route, rechtsaf gaat de weg verder richting Nice (de GR 5). Aan deze lange afstandswandeling zijn we nog lang niet toe, dus wij volgen de markeringen die ons linksaf een bos in voeren. We klimmen weer uit dit dalletje en gaan aan de andere kant van de rivier over de heuvelrug verder in noordelijke richting. Het begint wat harder te sneeuwen, in elk geval beter dan regen. Onderweg nemen we nog wat foto's van kruisbeelden, we zijn tenslotte op het pelgrimspad. Het pad voert ons door weilanden, bosjes en huizen. Opvallend is de rommel en huisvuil die hier in de natuur verspreid liggen. Ergens zagen we zelfs een oud volkswagenbusje gedropt in een bos. Je kon aan alles zien dat dit ding hier al heel lang stond. We konden niet ontdekken via welke aanvoerweg dit vehikel daar terecht was gekomen.

Langzaam dalend bereiken we de weer de oevers van La Berwinne en bij het grote spoorviaduct van Berneau verlaten we het pad en besluiten we om linksaf te slaan, richting Visť. De eerste etappe zit erop !

Nog 260 km tot 's Hertogenbosch

 

 

 
Etappe 1
Visť - Berneau
Etappe 2
Bernau - Gronsveld
Etappe 3
Gronsveld - Kl Welsden
Etappe 4
Kl Welsden - Scheulder
Etappe 5
Scheulder - Wijlre
Etappe 6
Wijlre - Ubachsberg
Etappe 7
Ubachsberg - V'daal
Etappe 8
Voerendal - Spaubeek
Etappe 9
Spaubeek - Sittard
Etappe 10
Sittard - Papenhoven
Etappe 11
Papenhoven - Roosteren
Etappe 12
Roosteren - Ophoven
Etappe 13
Ophoven - Ittervoort
Etappe 14
Ittervoort - Ell
Etappe 15
Ell - Tungelroy
Etappe 16
Tungelroy - Weert
Etappe 17
Weert - Viaduct A2
Etappe 18
Viaduct A2 - K'weg
Etappe 19
Koenraadtweg - S'ren
Etappe 20
Someren - Heeze
Etappe 21
Heeze - Waalre
Etappe 22
Waalre - Steensel
Etappe 23
Steensel - Vessem
Etappe 24
Vessem - Middelbeers
Etappe 25
Middelbeers - Loght
Etappe 26
Loghtse straat - B'vert
Etappe 27
Belvert - Vught
Etappe 28
Vught - Den Bosch